By Marcel Outshoven

Starten2018-03-30T16:58:55+00:00

A Flying Start

Na in mijn jeugd met duiven gespeeld te hebben ben ik opnieuw, samen met mijn vader(wie niet!!), in 2003 herbegonnen met het duivenspel onder de naam Comb Outshoven. En ook zoals vele van jullie heb ik alle basisprincipes van het duivenhouden van mijn vader mogen leren.

Wij hadden toen wel besloten om zo snel als mogelijk aan goed soort te komen. Ten eerste werd er aangeklopt bij de plaatselijke grootheden uit of rond Zeist en met in het eerste jaar bij de jonge duiven een 1e in de club!! Maar al snel ging onze blik richting het zuiden. Bij niemand minder dan Ad Schaerlaeckens (toen samen spelend met de Dhr Heeren) konden we wat jongen halen in St Willebrord. Daar zaten direct al bruikbare kwekers bij. Nadien hebben we enkele bij Dhr Schaerlaeckens aan huis in Baarle Nassau nog echte toppers gehaald. De beste was een jong doffertje uit het Orleans doffertje. Deze gaf duiven die niet constant prijs vlogen maar wel echte winnaars gaf!! En daar was het toen ons om te doen onder het motto van “Proberen een wedstrijdje te winnen vandaag”. Dat dit regelmatig in prachtige series eindigde verraste ons toen ook.

Door privé omstandigheden zijn alle duiven eind 2010 verkocht aan Dhr Wilgenburg uit Zeist welke tot aan de dag van vandaag ook schitterend vliegt met de AS duiven!!

Mooiste prestatie ons inziens was het 6e nationaal hokkampioenschap in 2008!! Daarnaast hebben we zeer veel mooie uitslagen kunnen maken waar ik soms melancholisch aan terug kan denken.

Maar wat geweest is, is geweest. Op weg naar een nieuwe start!!

Nationale kampioenen jonge duiven 2008 : 1. Comb. Nijssen-Wulms, Asenray; 2. Comb. Kerstens-Claessens, Putte; 3. J. Klinkenberg, Schermerhorn; 4. Wout Spierings, Waalwijk; 5. J. Vasterink, Hengelo; 6. Comb. Outshoven, Zeist; 7. H. Moot, Den Helder; 8. L. Hoffman, Den Helder; 9. Joke & Martin Geven, Voorst; 10. B. Egbertsen & Zn., Ede.

A fresh start

Na de verkoop van de A. Schaerlaeckens duiven in 2010 wilde ik in eerste instantie stoppen met de duivensport maar als zovele blijft het duivenvirus ook bij mij rondwaren.

Ik kreeg in het jaar 2011 geheel kosteloos 40 jonge snelheidsduiven van de Comb. Knopper/Schipper uit Zeist. Met deze duiven lukte het om voor het eerst landelijk teletekst te halen!!

Maar de interesse voor de grote fond werd dat jaar alsmaar sterker!! Ik ben in de winter van 2011 de eerste duiven voor de fond gaan aanschaffen.

De huidige duiven komen van o.a. :

  • L. Outshoven Zeist
  • G. Vedder ( gebrs Limburg duiven )
  • K. van Dommelen
  • In 2016 zijn er jonge duiven bijgekomen van
  • Gebrs Hendriks Zeist
  • C van der Laan Castricum

Het plan is  voldoende jonge te kweken, af te richten en streng selecteren. Voor de selectie heb ik nog geen normen bedacht behalve dat de best gebouwde duiven mogen over blijven. Ik ben immers klein behuisd en heb maar plek voor een beperkt aantal koppels fondduiven!

De focus zal liggen op de middaglossingen en de ZLU vluchten.

Het hok heeft een lengte van 6 meter. Hierin zitten kwekers, jonge duiven, weduwnaar en weduwe duivinnen.

Het Spelletje
Beetje over Voer
Het Kweekhokje