By Marcel Outshoven

Het Spelletje2018-03-30T09:40:36+00:00

Spel systeem

De duiven speel ik vanaf 2015 toch op het nest, gewoon omdat het voor mij tijd besparend is. Ik gooi alle duiven ‘s avonds van het nest en probeer ze een uur in de lucht te houden. Dat gaat in het begin lastig maar langzaam aan steeds beter. Vooraf speel ik de duiven op weduwschap in en koppel gericht naar de vluchten toe. Favoriete stand tot nu toe jongen van een dag of 5.

Het duivinnenspel

De duivinnen worden gespeeld vanuit het halletje van mijn hok.

Ze worden 1 keer per dag losgelaten, ‘s avonds om ongeveer half 7. Ze mogen/moeten dan trainen voor een uur. In het verleden trainden de duivinnen hier altijd als gekken , maar ze mochten mij niet zien anders zaten ze direct op het hok. Na het voeren worden de duivinnen opgesloten in de loketkast in het halletje.

Het voeren doe ik met licht voer, te weten 1 deel AS Junior 1 deel AS Senior van Teurlings en 1 deel zuivering van Mariman. Dit omdat in het verleden bleek dat de duivinnen goed trek hebben op dit voer, goed trainen en minder aanlopen. Per duif geef ik ‘s morgens een halve eetlepel. In de avond krijgen ze genoeg uit de hand gevoerd totdat ze de gerst niet graag meer oppikken. Als ze weer opgesloten zijn dan ga ik elke duivin langs met wat eivoer, snoepzaad en een pinda of 2. Hierdoor worden ze ook meer hand tam en ik vind het gewoon leuk om dit te doen.

Nu hoop ik dit systeem ook op de fondduivinnen toe te passen. Hier zal in de loop van de tijd(lees jaren) ook op geselecteerd worden. Teveel aanlopen betekent een minnetje . Mocht de ruimte en tijd het gaan toelaten dan wil ik een heel kleine afdeling maken voor ongeveer 4 nestkoppels, dit omdat de prestaties met nestduiven mij ook niet zijn ontgaan. Deze mogen dan als laatste afdeling los totdat het gaat schemeren.

Het dofferspel

Ook de doffers zitten dus in het systeem van totaal weduwschap. En ook deze gaan maar 1 keer per dag los, te weten van 17.30 tot 18.30.

In tegenstelling tot de duivinnen mogen de doffers vrij trainen. Geen stress hier is het motto, uiteindelijk leert de ervaring dat ze na een tijdje vanzelf hard gaan trainen en voldoende wegtrekken.

Over het voeren ben snel klaar. De doffers krijgen zwaar voer te weten 1 deel AS Senior, 1 deel sport van Versele Laga en 1 deel As Junior.

‘s Morgens 1 volle eetlepel, restjes worden na een kwartier weggenomen. Na het trainen 2 volle eetlepels, restjes worden na 20 minuten weggenomen. Daarna elke duif aandacht geven met wat eivoer, snoepzaad en pinda’s.

De selectie

Selecteren is op de fond toch een verhaal apart. Hoe ik dit wil doen is nog een beetje de vraag maar uiteindelijk zal de mand selecteren. Dit ook omdat ik niet kan bepalen op zicht wat een goeie is.

Omdat ik klein behuisd ben moet ik ook als jaarling al een selectie norm handhaven . Deze zal zijn, indien mogelijk , dat  de jaarlingen 2 korte fondvluchten krijgen. Prijs vliegen is blijven ( 1 keer is genoeg).

Tweedejaars moeten minimaal 2 keer prijsvliegen. Hard maar een must voor mij!!

De rest van de bakken worden weer gevuld met jonge duiven die ik dan toch ook een beetje in de hand moet selecteren. De afstammingen zijn immers prima van de jonge duiven dus dat helpt mij ook nog niet veel.

Het Spelletje
Beetje over Voer
Het Kweekhokje